Vapaapäivä

Olin itsekäs ja pidin keskellä viikkoa vapaapäivän.  Jäin päiväksi yksin kotiin ompelemaan. Outoa, olenkohan koskaan aikaisemmin tehnyt niin.

Klo 8.40 on aamukahvit hörpitty ja aamun lehti luettu. Ompsussa odotti useampi vaate viimeistelyä, mutta sain inspiraation pojalle uusista housuista ja aloin niille etsimään kaavaa. Kaavaksi valikoitui Ottobren 1/15 Hop&Jump housut koossa 122 cm. Etulahkeeseen tein leikkaussauman saman lehden Last minute svetarihousuja matkien.


Tunti meni kaavaa piirrellessä. Kavensin samalla leveyden vastaamaan 110 cm. Silitin Noshin harmaan joustocollegen ennen leikkausta, yleensä en jaksa vaivautua. Klo 9.40 alan mallaamaan kaavoja kankaalle. Leikkaan myös resorit vyötärölle ja lahkeensuihin.
Klo 10.07 kankaat on leikattu. Vaihdan kaikkiin kolmeen koneeseen langat, tuskailen kun harmaita lankoja ei meinaa riittää kaikkiin koneisiin. Silitän collegesuikaleen kolminkertaiseksi ja ompelen siitä vyötärönauhan. Etsin neppilaatikosta sirkkoja, olen ihan varma että niitä jossain on ja löytyyhän ne vihdoin. En ole koskaan aikaisemmin laittanut sirkkoja paikalleen. Muutaman harjoituskappaleen jälkeen uskallan laittaa sitten kaksi sirkkaa vyötärökaitaleeseen. Kului tunti.Klo 11.13. Lapsiperheen aikataulun mukaisesti vatsa ilmoittaa nälästä. Lounastauko.
Klo 11.52. Etulahkeisiin on ommeltu etusivukappaleet kiinni ensin suoralla, sitten huoliteltu saumurilla ja päällitikkaus suoralla. Suorana ompeleena käytin peitetikkikoneen ketjutikkiä.
Klo 12.34. Taskut ovat paikallaan ja sivusaumat ommeltuna yhteen. Lähes kaikki saumat ompelen kolmeen kertaan; suoralla yhteen, huolittelu ja päällitikkaus.


Klo 14.21 Sivusaumat ja lahkeensuuresorit on ommeltu. Minua muuten ärsytti suunnattomasti kun ostin Noshilta tämän joustocollegen ja harmaan resorin samalla kertaa ja ne ei olleetkaan samaa sävyä. Noshin yksi parhaista puolista kun on ollut juuri se, että saa täsmälleen saman sävyistä resoria.

Vyötärö koostuu tässä kaavassa kahdesta kappaleesta, alempi on joustocollegea ja ylempi on resoria.  Kappaleet ovat hassua kyllä samanlevyisiä vaikka materiaalien joustavuus on ihan erilainen. Vaikka leveyden kavensin pojalle kokoon 110 cm, näytti resoriosa silmääni todella leveältä. Ja mittaus todisti sen useamman sentin suuremmaksi kuin pojan vyötärönympärys. Rohkeasti kavensin kummastakin sivusaumasta senttejä pois. Sitten ompelin aputikkauksella vyötärökaitaleen kiinni housuihin ja päätin etten tee pidemmälle ennen kuin saan sovitettua housuja pojalle. Syvä huokaus, lähes 6 tuntia mennyt enkä ole saanut yksiä housuja valmiiksi!

Loppupäivän klo 16 asti viimeistelin muita ompeluksia ja valokuvasin niitä. Sitten olikin aika lähteä hakemaan tyttöä päikystä. Päivä meni todella nopeasti - ihan kuten ompeluviikonloputkin - ja päivän päätteeksi oli melkein turhautunut olo, kun en ollut saanut mielestäni tarpeeksi aikaiseksi.
Illalla sovitettiin ja totesin vyötärökappaleen kokonaisuudessaan todella korkeaksi ja resoriosaltaan liian leveäksi. Alemmalta osalta vyötärö taas meni turhan naftiksi kun joustocollege ei jousta niin hyvin. Päätin ratkoa vyötäröosan irti (onneksi oli vain aputikkaus) ja leikata alemman kaitaleen joustocollegesta uudelleen. Tämä tarkoitti myös sirkkojen laittamista uudelleen. Vanhan resoriosan pystyin hyödyntämään. Halusin siitä vähän matalamman ja myös kapeamman, ja venyttämällä sitä ommellessa joustocollegeosaan lopputulos on mielestäni parempi ja käytännöllisempi.

9 päivää myöhemmin eli tänään tikkailin vyötärölle viimeiset tikkaukset ja vihdoinkin VALMIS! Meni siinä aikaa mutta lopputulos on sen arvoinen, sekä tekijä että käyttäjä tykkää mallista kovasti.


4 kommenttia

  1. Voi miten kivat housut ovat vaivan arvoiset <3

    VastaaPoista
  2. Apua miten hienot. Tosi mageet leikkaukset ja vyötärö!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Tuulia! Nämä ovat olleet kovassa käytössä ja vaivannäön arvoiset :-) Tosin jouduin näkemään lisääkin vaivaa, sillä toinen sirkkarenkaista irtosi ja totesin muutenkin nauhat vyötäröllä epäkäytännölliseksi, joten pujotin kuminauhan vyötärökaitaleeseen ja paikalla piilotin sirkat.

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit :-)