Pellavasta

Nyt on tämä tyttö niin onnellinen onnistuneista ompeluksistaan, että laittaa ne ennätysvauhdilla blogiinkin esille. Olen todella vähän ommellut joustamattomista, mutta nyt halusin ommella pellavasta vaatetta itselleni. Tunika valmistui viikonloppuna monen tunnin uurastuksen jälkeen. Kaavana on Stich Details Ottobresta 5/12 koossa 36. Lyhensin helmaa 10 cm ja hihoja 5,5 cm. Sivussa on 20 cm piilovetoketju, mutta tunika sujahtaa päälle mainiosti ilman että sitä tarvitsee avatakaan.

Tänään vietin harvinaista laatuaikaa yksin kotona ja ompelin pellavaviskoosista paidan, johon otin mallia By Pias Jenny-paidasta. Tosin hihoista tuli vahingossa kapeat eikä pussittavat, mutta itse asiassa ihan kivat näinkin. Molemmat kankaat on ostettu viime viikolla Ompelun Ihanuus -verkkokaupasta.

LISÄYS 21.6:
Facen ompeluryhmässä heräsi kysymys yllä olevan paidan kaavasta, joten lisään tähän kuvat ja mittoja. Koko on suunnilleen S, hieman kapoisempi hihoista ja kainaloista kun idolinsa. Antamani mitat ovat kaikki kaavan mittoja reunasta reunaan, lisäsin kaikkiin reunoihin 1 cm saumavarat. Etu- ja takakappaleen sivuihin kannattaa leikata 1,5-2 cm saumanvara sivusauman halkion vuoksi. Halkion korkeus 16 cm. Pääntie on tehty näin: 2 cm taite, joka taitetaan nurjalle ja ompelu peittarilla siten että jää 12 mm kuja taitereunaan, jätetään pujotusaukko. Pujotetaan 1 cm levyinen kuminauha kujaan ja säädetään sopivaksi, ommellaan pujotusaukko kiinni.  Aloitin koko projektin huolittemalla saumurilla jokaisen kappaleen kaikki reunat, kappaleet yhdistin suoraompeleella.En valitettavasti osaa kuvankäsittelyohjelmalla mittoja merkata kuvan päälle :-(
Takakappale: Kainalo-keskietu 30 cm, keskitaka (helma-pääntie) 64 cm, kädentie 28,5 cm, pääntie 16,5 cm.

Etukappale: Kainalo-keskietu 30 cm, keskietu (helma-pääntie) 59 cm, kädentie 26 cm, pääntie 14 cm.

Hiha: pääntie-hihansuu 50,5 cm, kainalo-kainalo 35 cm, pääntie 12 cm. Valokuvassa näyttää olevan oikeanpuoleinen kainalon kulmasta kaavapaperi taittunut, kyllä siellä selvä kulma oikeasti on. Ja muutenkin kaavapaperin taitokset näkyvät aika lailla...
Solmimiskaitaleet 2 kpl: leveys 19 cm korkeus 6,5 cm. Taita pitkät sivut nurjalle nafti 1 cm käännöksellä ja kaksoistikkaa päältä. Ompele kaitale lyhyeltä sivulta kiinni, toinen etukappaleen ja toinen takakappaleen sivusaumaan, oikeat puolet vastakkain jättäen alareunasta etäisyyttä helman taitteen verran. Viimeisenä ompele helman ja halkion ympäri, ja valmiina näyttää tältä:


Sitten ei muuta kun tekemään (en ota mitään vastuuta lopputuloksesta) :-)4 kommenttia

 1. Tosi rennot vaatteet.
  Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista, pitääpä tulla kurkkimaan 😄

  VastaaPoista
 3. Piti tulla oikein uudelleen ihastelemaan, todella tyylikkäät ja kauniit vaatteet.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Kirsi, kauniisti sanottu :-)

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit :-)